Artikel ‘Beleggen in Wijn’ in HLN.

https://www.dewijnkeldervantom.be/wp-content/uploads/2022/01/HLN-Beleggen-in-Wijn.pdf


Ik heb meegeholpen aan het schrijven aan een artikel over beleggen in wijn voor in de weekendrubriek ‘Mijn Gled’ in HLN. Echter vind ik dat ze een belangrijk stuk van mij hebben weggelaten.

Bij deze wil ik die ‘vier tips’ even uitlichten:
1. Koop nooit wijn van een bron die je niet kent. Als een lot in het hoger segment te mooi klinkt op verkoopportalen als 2dehands.be, Markplaats, Ebay of Catawiki dan is dat meestal ook zo. Verkopers die agressief pushen op een transactie moeten een belletje doen rinkelen aangezien de vraag veel groter is dan het aanbod.
2. Als je zonder voorkennis wil beleggen in wijn, schakel je beter een derde partij in. Vertrouw je wijnadviseur (met staat van dienst) en zijn connecties. Vergelijk het met de aandelenmarkt. De meeste mensen kopen ook onrechtstreeks in via de bank of een andere partij, waarom dan niet bij wijn? Uiteraard kan je jezelf trachten omhoog te werken in het aankoopproces, maar dat kost tijd en je betaalt ongetwijfeld leergeld.
3. Staar je bij een mogelijke verkoop niet blind op de hoogste verkoopprijs die je online kan terugvinden. Er is een verschil tussen de prijs waartegen een wijn aangeboden wordt en waarvoor hij effectief onder de hamer gaat.
4. Bereken het prijskaartje aandachtig per type verdeler en bekijk verkoopsvoorwaarden voor je een bod uitbrengt. Bij een online veiling is het vaak zo dat je op de hamerprijs 21% extra betaalt, samen met 21% recupereerbare btw.
In post hieronder vindt u het volledige artikel in terug.